Динаміка новітньої української пригодницької прози для дітей та юнацтва - Кизилова, Віталіна (Дитяча література: інтердисциплінарний дискурс, 2024)
У статті на прикладі новітніх українських творів для дітей та юнацтва розглянуто динаміку пригодницької прози початку ХХІ століття. Схарактеризовано жанрові властивості пригодницького твору. Осмислено внесок українських науковців у розбудову теоретичних аспектів пригодницької літератури. Обґрунтовано систему пригодницької прози для дітей та юнацтва, виокремлено в ній пригодницько-детективну, пригодницько-історичну, пригодницько-шкільну, пригодницько-фантастичну прозу, фентезі як різновид фантастичної літератури. Розглянуто найбільш репрезентативні тексти ХХІ століття для юного читача в аспекті жанрово-стильової та тематичної своєрідності. Застосовано загальнонаукові методи аналізу й узагальнення матеріалу з метою опрацювання теоретичних та історико-літературних джерел; системний ‒ для систематизації дослідницького матеріалу; історико-типологічний та культурно-історичний ‒ щодо окреслення художніх особливостей аналізованих творів, з’ясування стильової авторської своєрідності, жанрової специфіки. У межах пригодницько-детективної прози схарактеризовано повісті Лесі Ворониної, Зірки Мензатюк, Діани Мельникової, Наталії Довгопол. Пригодницько-фантастичну прозу й фентезі розглянуто на прикладі повістей Лесі Ворониної, Ксенії Ковальської, Любка Дереша, Сергія Оксеника. Відзначено, що особливого поширення в ХХІ ст. набули пригодницько-історичні повісті (Володимир Рутківський, Андрій Бачинський, Зірка Мензатюк, Іван Андрусяк, Настя Мельниченко, Петро Яценко). Підлітково-юнацька проблематика (стосунки з однолітками, батьками, проблеми дорослішання) реалізована у т.зв. пригодницько-шкільних творах Валентина Бердта, Насті Музиченко, Олі Русіної та ін. Виявлено, що динаміка системи пригодницької прози відбувається шляхом з’яви нових письменницьких персоналій, посилення художньої якості творів для дітей. Наголошено на синтетичній природі переважної більшості пригодницьких текстів для дітей (детектив на історичну тему, пригодницько-фантастична повість з елементами детективу, історичний твір з елементами фантастики, пригодницько-шкільна повість на психологічній основі тощо) за умови збереження пригодницько-виражальних засобів пригодницького тексту.