Структура роботи редактора за умов кросмедійного виробництва навчальних видань - Герасимова, Олена (Дитяча література: інтердисциплінарний дискурс, 2024)
Від початку епідемії COVID 2020 року система освітнього процесу в Україні зазнала значних змін. Використання електронних освітніх ресурсів та комунікаційних сервісів стало звичною практикою для українських вчителів. Тому освітні видавництва в Україні, маючи прибуткові мотиви, змушені переорієнтовуватися на створення кросмедійних продуктів. Під кросмедійними навчальними виданнями розуміється паперовий підручник або робочий зошит з додатковими цифровими ресурсами або електронними платформами. Це дослідження має на меті описати структуру робочого процесу редактора, який має справу з інтегрованим кросмедійним освітнім проєктом. Для збору якісних даних було застосовано метод кейс-стаді. Беручи участь у редагуванні мультимедійних застосунків для початкової школи в інноваційному експериментальному проєкті «ОДМ» у 2022–2023 роках, редакторка, а також авторка цієї статті, проаналізувала нові професійні виклики, що випливають зі специфіки кросмедійних освітніх видань. З'ясувалося, що етап підготовки мультимедійного сценарію став більш трудомістким, ніж підготовка видання до друку. У процесі кросмедійного виробництва редактор набуває ролі контент-менеджера, вибираючи об'єкти контенту для побудови мультимедійних уроків. Володіючи знаннями в галузях верстки та дизайну, моушн-дизайну та анімації, UX-дизайну та програмування, редактор може координувати роботу команди розробників і доносити інформацію про робочий процес до авторів друкованих посібників. Структура робочого процесу редактора під час кросмедійного виробництва також охоплює роботу з відгуками вчителів. Отримуючи щомісяця зауваження реципієнтів щодо якості мультимедійних матеріалів, редактор має передавати їх відповідним фахівцям для технічного або дизайнерського доопрацювання. Водночас, працюючи зі зворотним зв'язком, може виникнути необхідність донести до авдиторії причини недоцільності впровадження нових рішень. У висновках зазначено, що вивчення робочого процесу редагування в процесі кросмедійного виробництва навчальної літератури має набути більш комплексного підходу. Зібравши більш репрезентативні дані методом опитування, можна буде визначити нові необхідні кваліфікації редактора у видавничому процесі. Глибше висвітлення процесу підготовки кросмедійних видань може пояснити невдалі експерименти з упровадження електронних підручників в українських школах.