РОЛЬ КАДРІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КІБЕРБЕЗПЕКИ КРИТИЧНО ВАЖЛИВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ - Підлісна, Т. В. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2024)
Дослідження спрямоване на вивчення стратегій посилення ролі персоналу в кібербезпеці в організаційних умовах. Основна мета полягає в ідентифікації найбільш ефективних підходів для забезпечення активної участі персоналу в захисті від кіберзагроз та збереженні кібербезпеки в організаціях. Дослідження ґрунтується на аналізі літературних джерел, включаючи наукові статті, матеріали, звіти та практичні бізнес кейси. Застосовуються методи синтезу та аналізу для визначення стратегій та практичних рекомендацій для організацій. В ході дослідження виявлено ряд стратегій для підвищення ролі персоналу в кібербезпеці, включаючи комплексне навчання та підвищення обізнаності, створення культури безпеки, визначення чітких ролей та обов'язків, сприяння міжфункціональній співпраці та забезпечення визнання та заохочення. Ці результати мають значущість для практичного застосування в організаціях. Автор дослідження пропонує концептуальний алгоритм розуміння забезпечення кібербезпеки через активну участь персоналу в організаціях та розглядає стратегії, які можуть бути застосовані для підвищення ефективності кіберзахисту. Рекомендації та висновки дослідження мають практичне значення для організацій, що прагнуть зміцнити свій кіберзахист та максимізувати внутрішні ресурси для захисту від кіберзагроз. Основні висновки дослідження підкреслюють важливість персоналу як критичного компонента стратегій кібербезпеки. Персонал служить першою лінією захисту від кіберзагроз, виступаючи в ролі "людського файрвола" для виявлення, запобігання та реагування на потенційні інциденти безпеки. Пропагуючи свідомість безпеки серед персоналу, організації можуть суттєво знизити ймовірність успішних кібер-атак та мінімізувати наслідки порушень безпеки. Дослідження також підкреслює необхідність комплексних програм навчання, постійної освіти та інформаційних кампаній для оснащення персоналу знаннями та навичками, необхідними для розпізнавання та зменшення кібер-ризиків. Крім того, дослідження наголошує на важливості чітких ролей і обов'язків, міжфункціональної співпраці та стимулювання кібербезпеки для формування культури свідомості безпеки та активної оборони. Більше того, дослідження надає детальний аналіз прикладів з різних організацій, які успішно впровадили ініціативи з кібербезпеки. Ці приклади пропонують цінну інформацію про ефективні практики, включаючи створення команд реагування на інциденти (IRT), впровадження програм навчання з кібербезпеки та проактивні стратегії пом'якшення внутрішніх загроз. Досліджуючи ці реальні приклади, організації можуть отримати практичні поради щодо покращення своєї кібербезпеки та стійкості до розвиваючих кіберзагроз. Дослідження підкреслює, що активна участь персоналу є вирішальною для ефективного впровадження та підтримки заходів кібербезпеки в організаціях. Інвестуючи в навчання персоналу, сприяючи формуванню культури свідомості безпеки та просуваючи співпрацю, організації можуть покращити свою здатність захищатися від кіберзагроз і забезпечити безпеку своєї критичної інфраструктури. Висновки та рекомендації цього дослідження мають на меті надати практичні поради та стратегії для організацій, що прагнуть зміцнити свою кібербезпеку та максимізувати свої внутрішні ресурси для ефективного захисту від кіберзагроз.