ПРОГРЕС КРАЇН У ДОСЯГНЕННІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: РОЛЬ ОСВІТИ - Булатова , О. В.; Мітюшкіна , Х. С.; Кошман , Д. В. (Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 2024)
Стаття присвячена дослідженню прогресу країн у досягненні Цілей сталого розвитку ООН, зокрема ролі освіті в цьому процесі. Доведено, що для всіх без виключення країн сталий розвиток невід’ємно пов'язаний із процесами забезпечення екологічної ефективності розвитку країн та розбудови зеленої економіки. Цілі сталого розвитку є важливим індикатором гармонійного збалансованого та безпекового розвитку країн світу. Зелене зростання та сталий розвиток є процесами, що взаємопов’язані та комплементарні, сталий розвиток є неможливим без максимально повного забезпечення принципів зеленого зростання. Проведено оцінку взаємозв’язків між процесам забезпечення сталого розвитку, екологічною ефективність та зеленим зростанням на прикладі кран Європейського Союзу та України. Прогрес країн у досягненні 17 цілей сталого розвитку ООН вимірює Sustainable Development Goals Index. В статті підтверджено, що найбільш високі результати щодо досягнення цілей сталого розвитку мають європейські країни, проте після спалаху пандемії у 2020 році та інших одночасних криз прогрес у досягненні Цілей сталого розвитку зупинився в усьому світі. З використанням інструментарію багатовимірного оцінювання, було визначено вплив та взаємозв’язок цілей сталого розвитку з відповідним індексом. Особливу увагу було приділено аналізу та встановленню зв’язку між рівнем сталого розвитку та якістю освіти. Визначено, що досягнення цілей сталого розвитку залежить від посилення ролі освіти та наукових досліджень, спрямованих на охорону навколишнього середовища, спільних зусиль у вирішенні екологічних проблем та розвитку екологічної освіти. Відтак, у процесі імплементації цілей сталого розвитку, визначених ООН, особлива роль належить університетам. Україна підтримує досягнення Цілей сталого розвитку та результатів їх адаптації з урахуванням специфіки розвитку країни. Враховуючи приєднання України до політики та стандартів Європейського Союзу, забезпечення завдань Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року є критично важливим для поствоєнного відновлення та відбудови України.